Wireless op Facebook

Het Netwerk

Wireless België is in essentie te vergelijken met de netwerken van de bekendere internetproviders die over het algemeen gebruik maken van glasvezel-, coax-, en koperverbindingen. Deze verbinden de verschillende locaties waar de provider apparatuur heeft: de nodes of POP’s (Points Of Presence).
Wireless België verschilt hierin doordat we voor het merendeel van de links gebruik maken van draadloze straalverbindingen via Wi-Fi. Deze opstelling zorgt ervoor dat de expansie van het netwerk gepaard gaat met verhoogde redundantie, we hebben de mogelijkheid nieuwe nodes meteen te voorzien van meerdere verbindingen.

De eerste node van het netwerk is in het Antwerpse Schoten geplaatst, meer dan 10 jaar geleden. Sindsdien is het netwerk stelselmatig verder uitgebreid in provincie Antwerpen. Van daaruit ging het ook verder richting Brussel, Gent, Brugge, Leuven, Mechelen…
Elke volwaardige node bestaat uit volgende onderdelen:

2.4 GHz Access Point


Een 2.4 GHz access point, te vergelijken met de access points die iedereen ondertussen wel kent, waarop laptops, tablets, smartphones en dergelijke kunnen verbinden.

5 GHz Access Point


Een 5 GHz rondstralend access point als baken voor het uitrichten van omringende nodes en het van op afstand kunnen ingrijpen bij eventuele dringende her-configuraties.

5 GHz uplinks


Meerdere directionele 5 GHz links als uplinks naar andere omringende nodes.

Uiteraard dienen er ook locaties te zijn waar ons netwerk aan de rest van het internet gekoppeld is, deze ‘backbone nodes’ beschikken over gespecialiseerde hardware met een zeer hoge doorvoercapaciteit en zijn doorgaans rechtstreeks aan een glasvezelnetwerk verbonden.